ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- 1. Ορισμός
-
- Βιοπληροφορική είναι ο επιστημονικός χώρος όπου η σύμπραξη της Βιολογίας με την Πληροφορική, την Στατιστική και τα Μαθηματικά εξερευνά νέους τρόπους για την προσέγγιση των βιολογικών προβλημάτων, καθώς και την αντίληψη βασικών αρχών της Βιολογίας. Πρόκειται για γνωστικό χώρο με συγκεκριμένο όσο και ευρύ πεδίο εφαρμογών και αλληλεπίδρασης με τη σύγχρονη δομική, μοριακή, πληθυσμιακή και περιβαλλοντική βιολογία. Ο κλάδος της Βιοπληροφορικής σήμερα θεωρείται, παγκόσμια, ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους, ενώ έχει ήδη επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις. Ουσιαστικά, κατέχει κεντρική θέση στις σύγχρονες εξελίξεις των Επιστημών της Ζωής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προγράμματα "Αποκωδικοποίησης" των Γονιδιωμάτων, περιλαμβανομένου και αυτού του Ανθρώπου.
-
-
-
-
- 2. Αναγκαιότητα της Βιοπληροφορικής
-
- Οι σημαντικές αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο πεδίο της Μοριακής Βιολογίας (κλασσικής και δομικής), σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας της γονιδιωματικής, αλλά και στη μελέτη της βιοποικιλότητας και της διατήργησης της φύσης, οδήγησαν σε εκθετική αύξηση των πληροφοριών που παράγονται από τη βιολογική κοινότητα. Το γεγονός αυτό, κατέστησε απόλυτα αναγκαία τη διαχείριση, τον έλεγχο και την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων με τελικό σκοπό την αξιοποίησή τους για την εξαγωγή σημαντικών Βιολογικών συμπερασμάτων. 'Αμεση συνέπεια των ανωτέρω, ήταν η ανάγκη για την ανάπτυξη εξειδικευμένων υπολογιστικών εργαλείων (λογισμικού), αλλά και την προσαρμογή ήδη υπαρχόντων δοκιμασμένων συστημάτων, για την αποθήκευση, οπτικοποίηση και ανάλυση των δεδομένων, δίνοντας το έναυσμα για τη μεγάλη ανάπτυξη, που παρατηρείται στις μέρες μας, στο πεδίο της Βιοπληροφορικής.
-
-
-
-
- 3. Ερευνητικό πεδίο - Γνωστικά αντικείμενα
-
- Το ερευνητικό πεδίο της Βιοπληροφορικής προϋπήρχε της τεράστιας έκρηξης στη συλλογή των γονιδιωματικών, κυρίως, αλλά και των πληθυσμιακών και οικολογικών πληροφοριών και είχε αρχίσει να αναπτύσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αρκετές από τις σημερινές κατευθύνσεις στον τομέα αυτό βασίζονται σε θεμέλια που είχαν ήδη τεθεί από την περίοδο εκείνη. Ο πλούτος και η ποικιλομορφία των πληροφοριών που διατίθενται στις μέρες μας και χρήζουν ανάλυσης και επεξεργασίας έδωσαν νέα ώθηση και προεκτάσεις στο πεδίο αυτό, το οποίο αποτελεί, σε αρκετές περιπτώσεις, την αιχμή του δόρατος στην βασική αλλά και εφαρμοσμένη έρευνα των Βιολογικών-Βιοϊατρικών επιστημών.
Χαρακτηριστικό φαινόμενο καθ' όλη την ιστορία του κλάδου της Βιοπληροφορικής έχει αποτελέσει η "στρατολόγηση" ειδικών από διάφορα γνωστικά αντικείμενα (Βιολογία, Πληροφορική, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κλπ.) με κοινό παρονομαστή τη χρήση μαθηματικών μεθόδων και υπολογιστικών τεχνικών για την περιγραφή και ανάλυση Βιολογικών Συστημάτων. Η ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα των προς ανάλυση δεδομένων και η ποικιλία τους καθιστά επιτακτική τη συνεισφορά και συνεργασία ειδικών από όλα τα παραπάνω πεδία, εκπαιδευμένων κατάλληλα με βάση τις γενικότερες αρχές και τη μεθοδολογία της σύγχρονης Βιοπληροφορικής, ώστε να είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του πεδίου στην έρευνα και την παραγωγή.
- 4. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοπληροφορική"
-
- Με δεδομένη την έκρηξη η οποία συντελείται (και αναμένεται να εξακολουθήσει να συντελείται), τόσο σε ακαδημαϊκό-ερευνητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο, στο πεδίο του ευρύτερου, σχετιζόμενου με τη Βιοτεχνολογία, Βιομηχανικού κλάδου (Βιοτεχνολογία, Φαρμακογονιδιωματική, Μοριακή Ιατρική, κλπ) και στα θέματα τα σχετικά με τη διατήρηση της φύσης, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική έρχεται να καλύψει την απαίτηση για εκπαίδευση υψηλού επιπέδου ειδίκευσης, η οποία θα δώσει τα πρώτα βασικά εφόδια σε νέους επιστήμονες για να εισέλθουν στο δυναμικά αναπτυσσόμενο χώρο της Βιοπληροφορικής. Η ύπαρξη επιστημονικού δυναμικού με υποδομή και εκπαίδευση στη Βιοπληροφορική θέτει θεμέλια για την πρόοδο του συγκεκριμένου κλάδου (αλλά και της Βιολογίας, γενικότερα) στη χώρα μας. Επίσης, οδηγεί στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας επιστημόνων με απαραίτητα προσόντα για την περαιτέρω διεξαγωγή έρευνας και εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στις τεχνολογίες της Βιοπληροφορικής, οι οποίες αλλάζουν, ριζικά, μέρα με τη μέρα, τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η Βιολογική έρευνα σήμερα.
-
- Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική οργανώνεται και συντονίζεται από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, το Πρόγραμμα συνεργάζεται με ένα ευρύ σύνολο εξέχοντων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων στον Ελλαδικό χώρο, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών τηε Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος". Τα μαθήματα του Προγράμματος διδάσκονται από καθηγητές και ερευνητές που ανήκουν στα παραπάνω ιδρύματα. Παράλληλα, στα πλαίσια του προγράμματος περιλαμβάνονται διαλάξεις προσκεκλημένων ομιλητών από μεγάλα εκπαιδευτικά και/ή ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στεγάζεται στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου του Πανεπιστημίου Αθηνών
-
-
-
-
- 5. Εγγραφές, Δίδακτρα και Μαθήματα (Γενικές Πληροφορίες)
-
- Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική μπορούν να γίνουν δεκτοί απόφοιτοι Σχολών και Τμημάτων Θετικών Επιστημών (Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Πληροφορική κλπ), Ιατρικών Σχολών και Σχολών βιολογικών, ιατρικών και βιοϊατρικών εφαρμογών, Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων, γεωπονικών και Οικονομικών Σχολών και Πανεπιστημίων, καθώς και απόφοιτοι Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) με συναφές γνωστικό αντικείμενο. Ο μέγιστος αριθμός νεοεισαχθέντων φοιτητών στο Πρόγραμμα είναι είκοσι (20) ανά ακαδημαϊκό έτος. Κάθε υποψήφιος αξιολογείται για την εισαγωγή του στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με βάση το επιστημονικό υπόβαθρό του, τις επιδόσεις του σε προπτυχιακά μαθήματα συναφή με το αντικείμενο του Προγράμματος και την επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, καθώς και μέσα από προσωπική συνέντευξη με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος. Τα έξοδα του Προγράμματος καλύπτονται από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών. Τα δίδακτρα ανέρχονται σε 3000 ευρώ και καταβάλλονται σε δύο δόσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Πρόγραμμα, τη διαδικασία επιλογής και τα δίδακτρα δίνονται στη Σελίδα "Εγγραφές".
-
- Το Πρόγραμμα διαρκεί 24 μήνες και οργανώνεται σε τέσσερα εξάμηνα. Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται κατά τα πρώτα τρία εξάμηνα. Επιπρόσθετα, καθένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές αναλαμβάνει να εκπονήσει μια διπλωματική εργασία υπό την επίβλεψη ενός διδάσκοντα του Προγράμματος, η οποία λαμβάνει χώρα κατά το τρίτο και τέταρτο εξάμηνο. Η διδακτέα ύλη του Προγράμματος οργανώνεται σε υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής, τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος θεματολογίας, προερχόμενης τόσο από το πεδίο των Βιολογικών Επιστημών (Μοριακή Βιολογία, Βιομοριακή Δομή και Λειτουργία, Μοριακή Αναγνώριση, Σχεδιασμός Φαρμάκων, Γονιδιωματική κλπ) όσο και από τις εγαρμογές των Μαθηματικών και της Πληροφορικής στη Βιολογική Έρευνα (ανάλυση Ακολουθιών και ανάλυση Δομών, Βιοστατιστική, σχεδιασμός Βάσεων Βιολογικών Δεδομένων, πολύπλοκα προσαρμοστικά συστήματα, τεχνολογίες Μικροσυστοιχιών κλπ). Παράλληλα, η ύλη του Προγράμματος δίνει έμφαση σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος όπως η Μεθοδολογία της Έρευνας, καθώς και στις εφαρμογές της Βιοπληροφορικής στη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας. Η παρακολούθηση των διαλέξεων από τους φοιτητές είναι υποχρεωτική. Πειρσσότερες πληροφορίες για τη διδακτέα ύλη και τα μαθήματα του Προγράμματος μπορούν να βρεθούν στη σελίδα "Μαθήματα".
-
-
|